“Grootste update sinds eerste iPhone”

De nieuwe iOS 7 is strak. Erg strak. Wit, zwart, en een accentkleur overheersen de meeste standaard apps. Er zijn dan ook weinig patroontjes terug te vinden, alhoewel ze hier en daar nog steeds zitten, maar hier kom ik zo meteen op terug. Ik zal niet langs alle nieuwe functies gaan, maar ik pik de belangrijkste er even uit.

Het lockscreen is ook compleet veranderd. In plaats van een blokje onderaan het scherm van je iPhone van de ene naar de andere kant te vegen, kun je nu op elke willekeurige plek links óf rechts vegen! Vanaf het lockscreen kun je nu ook bij je Notificaties, alsook bij het nieuwe Control Panel. Vanaf de onderkant van je scherm veeg je omhoog, en komt er net als het Notificatiecentrum een paneel mee waarop je snel Wi-Fi, Bluetooth, schermrotatie, of vliegtuigmodus aan en uit kan zetten, de helderheid van je scherm in kan stellen, je muziek kan bedienen, en de Airplay- en de nieuwe Airdrop-functie gebruiken. Onderaan staan ook vier app-snelkoppelingen, waarmee je je zaklamp kan aanzetten, of snel naar een app gaan.

Eerder genoemd is er ook een nieuwe Airdrop-functie. Airdrop is Apple’s antwoord op NFC. Je hoeft niet met je telefoon de kamer rond te gaan en hem tegen een andere telefoon te tikken; zet het aan en je verschijnt op een ander zijn iPhone, die jou vervolgens een foto kan versturen.

Verder zijn er nog kleine interface-tweaks toegevoegd. Zo geeft het Klok-app-icoon de juiste tijd aan, net als de Agenda-app altijd de juiste datum toont. Ook verwelkomt Apple dynamische wallpapers die meebewegen met de beweging van je telefoon, en kunnen apps geüpdatet worden op de achtergrond. Als je dan een notificatie krijgt, staat die ook meteen voor je klaar!


Een nieuwe look

Uit eerde mock-ups en zogenaamde ‘gelekte screenshots’ kon je zien wat de verwachting van de gebruiker was voor iOS 7. Een dag voor de aankondiging zag ik een reconstructie  van een eerder gelekte foto langskomen dat waarschijnlijk de échte iOS 7 moest voorstellen. Ik lachte om het design, want het zag eruit alsof iemand zelf maar wat bij mekaar heeft gegooid. Enkele weken geleden keek ik dan ook naar de livestream van de keynote op het WWDC, en tot mijn verbazing zag ik precies hetzelfde als wat ik eerder had gezien.

Het nieuwe design is zeer, maar dan ook zeer inconsistent. Dit wil zeggen dat veel elementen niet met mekaar overeenkomen en er dan ook veel variatie in het design zit. Zet maar eens wat apps op een rij: iMessage is een beetje bollig, het Agenda-icoon is wit en typografisch, het Camera-icoon is erg grijs, het Weer is superplat met een kleurverloopje, Kaarten is véél te druk, Game Center heeft glanzende bollen, de iTunes- en App Store lijken simpel Photoshop-werk, en zitten er nou toch kleine patroontjes in de Herinneringen- en Notities-app? In het Control Panel zijn de toggles rond, de AirDrop- en AirPlay-knoppen rechthoekig, en hebben de apps onderaan ronde hoeken.

Advertenties

Een Reactie op ““Grootste update sinds eerste iPhone”

  1. imachia

    Apple heeft nog een aantal maanden om alle icoontje te standaardiseren. Joni Ive zal wel moeten, als hij zijn roem en toekomst wil waarmaken. Overigens boeiend dat de feel en looks van een nieuw operating system kritischer wordt beoordeeld dan nieuwe features of het gebruiksgemak…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en nieuwe posts via e-mail te ontvangen.

%d bloggers liken dit: