Apple krijgt patent op omslaan bladzijde

Apple heeft in de VS een patent toegewezen gekregen voor het omslaan van een pagina in boekenapps. Apple diende het patent eind 2011 in. De animatie waarmee de pagina omgeslagen wordt, zou een ‘speciale soort’ zijn. Mogelijk gaat Apple de nieuwe techniek gebruiken om de iBooks-app een mooie facelift te geven. Door het patent krijgt Apple het alleenrecht om de pagina van e-books om te slaan met een animatie. Andere bedrijven die in de toekomst een soortgelijke functie willen toevoegen aan hun e-reader of tablet, zullen dus geld moeten afdragen aan Apple.

Bron: Het Laatste Nieuws, weekend 17 en 18 november 2012
Advertenties

12 Reacties op “Apple krijgt patent op omslaan bladzijde

 1. miko

  In tekenfilms gebeurd dat al tientallen jaren.

 2. mojo-rising

  kut patenten , op de schop ermee . . . .

 3. Pikkebaas

  Triest dat zo’n patent wordt verleend.

  Ik heb het patent op ademhalen, pay me, bitches 1

 4. Mark Wiering

  Ik hoef geen animatiebeelden te zien als ik een digitale bladzijde omsla. Dat kost alleen maar CPU en RAM-geheugen en het vertraagt mijn andere programma’s zonder dat dat nodig is.

 5. alexbl

  Dit patent is ingediend op 19 december vorig jaar. Volgens mij is deze animatie al een jaar of 10 in zwang, dus het is overduidelijk prior art welke niet door Apple is bedacht.

  Nu kun je natuurlijk de stelling verdedigen dat Apple slim is, en het kaduke Amerikaanse patentsysteem in haar voordeel aanwendt. Maar denk je eens in wat er zou gebeuren als ‘iedereen’ dit zou doen. Stel dat ik komende maandag een patentaanvraag voor de scroll-bar indien? Mag ik dan volgend jaar royalties aan alle softwaremakers gaan vragen?

 6. Nacho_Vidal

  In feite is dit goed en slecht nieuws. Goed voor Apple.

  Slecht voor concurrentie

 7. Homefront

  De mensen die in dit geval Apple aanvallen weten eigenlijk echt niet hoe dit zich allemaal afspeelt.

  Apple kwam hier een paar jaar geleden mee, oke, mooi, leuk gedaan.

  Maar als Apple dit vervolgens niet patenteert dan komt er een ander bedrijf langs en die patenteert het. Stapt vervolgens naar Apple en eist miljoenen van Apple.
  Een bedrijf als Apple heeft dus weinig keus, zal dus wel moeten Patenteren.

  Het probleem ligt dus niet zo zeer bij Apple maar meer in het hele patentensysteem.

  Echter… als Apple dit nu gaat gebruiken om bijvoorbeeld kleine bedrijven/programmeurs van Reader programma’s te dwarsbomen, ja dan is Apple pas verkeerd bezig vind ik.

 8. FlonVabbergasted

  Benieuwd wat die patentaanvraag gekost heeft.

 9. rode peper

  De reader van Asus, oa verwerkt in de Transformer serie tablets, doet dit ookal allang

 10. Tijluilenspiegel

  Er was eens een zaak over een intervalschakeling van auto-ruitenwassers. Ford (als ik me goed herinner) meende dat dat geen unieke, en dus vrij te gebruiken vinding was, omdat de schakeling was gemaakt met (een combinatie van) bestaande onderdelen. Volgens die gedachte is een boek dus ook vrij te gebruiken en kunnen we het begrip plagiaat bij het grof vuil zetten; immers, en boek is dan ook niet veel meer dan een combinatie van reeds bestaande letter, komma’s, punten en woorden. Uiteraard verloor Ford de rechtszaak en kreeg de uitvinder van de ruitenwisser-interval-schakeling alle rechten toegewezen. Een vinding die de meeste dombo’s hier natuurlijk heel voor de hand liggend vinden want ze hebben namelijk allemaal een auto, kuch. Enfin, m.b.t. dit patent gaat het dus niet om het omslaan van een echte pagina van een echt boek, maar om een elektronische pagina van een elektronisch boek op een elektronisch apparaat; een nog niet eerder uitgevoerde of vertoond fenomeen met een eigen achterliggende techniek die o.a. vaak bestaat uit een specifiek wiskundig algoritme dat door het elektronische apparaat (computer) razendsnel wordt uitgevoerd met als gevolg (bij Apple in elk geval wel) een mooie vloeiende beweging. De combinatie van het bedachte algoritme en de unieke toepassing daarvan maken het tot een unieke vinding die aldus te patenteren is. Aardige parallel is wellicht het berekenen van de baan die een kanonskogel aflegt, of meer actueel: raket-banen waarbij door telkens sneller wordende computers met steeds beter wordende algoritmes en steeds nauwkeuriger bepaling van Pie, steeds beter berekend kan worden wat er voor nodig is om een bom op een raket vanaf een gegeven locatie op een andere gegeven locatie te laten komen. Nu zullen heel veel reaguurders hier het WEL met mij eens zijn dat nou juist DIE algoritmes NIET zomaar vrij toegankelijk gebruikt kunnen worden door laten we zeggen Hamas or Hezbollah, toch? Maar Apple zou haar werk volgens die kloteklappers hier WEL GRATIES weg mogen geven voor niets nakkus?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en nieuwe posts via e-mail te ontvangen.