Apple introduceert de iPhone 4S

De iPhone 4 was voor Apple een grote vernieuwing. Een nieuw design met glas en metaal gaf de iPhone een compleet ander uiterlijk. Een dergelijk toestel was nog niet eerder op de markt verschenen. Bij de aankondiging van de iPhone 4S was er op het eerste gezicht niets nieuws te beleven: dit was gewoon hetzelfde toestel als de iPhone 4, maar dan iets sneller en beter. Hebben we hier 15 maanden op moeten wachten?

Wie verder kijkt zal ontdekken dat de echte vernieuwingen zich onder de oppervlakte bevinden. Het lijkt erop, dat Apple ervoor heeft gekozen om afwisselend het uiterlijk en het innerlijk van de iPhone aan te pakken. Bij de iPhone 3G en 4 was er sprake van een radicale verandering in het design. Bij de iPhone 3GS en 4S heeft Apple zich gefocust op de binnenkant en verfijnen van de ervaring. Voor hetzelfde geld krijg je een toestel dat op talloze punten sneller, beter en geavanceerder is geworden.

Wat het uiterlijk betreft is er bij de iPhone 4S niet veel veranderd. De iPhone 4S heeft exact dezelfde afmetingen en hetzelfde design als de iPhone 4. Alleen kenners zien aan de inkepingen van de antenne dat het om een iPhone 4S gaat. Het nieuwe toestel heeft aan beide zijkanten twee zwarte streepjes in de metalen rand rondom het scherm. Op de achterkant is aan het kleingedrukte modelnummer te zien dat je de nieuwste iPhone hebt gekocht. Op de achterkant van de iPhone 4S is verder niets te zien: geen aanduiding ’4S’ en de opslagcapaciteit is ook niet als opdruk aanwezig.

Is het jammer dat de iPhone 4S zoveel op zijn voorganger lijkt? Voor veel mensen is het design van de iPhone 4 tijdloos en door z’n strakke uiterlijk is het nog steeds een van de best uitziende smartphones op de markt. Dat de kopers het geen probleem vinden dat de iPhone 4S op zijn voorganger lijkt, blijkt wel uit de verkoopcijfers: in een paar dagen werden 4 miljoen stuks verkocht. Ook de iPhone 3GS, die qua uiterlijk op zijn voorganger leek, bleek een enorm verkoopsucces.

Wat het gewicht betreft is de iPhone 4S slechts 3 gram zwaarder dan zijn voorganger. Een directe verklaring voor het gewichtsverschil is er niet, maar het komt ongetwijfeld door het gebruik van iets andere componenten. Het gewicht ging omhoog van 137 naar 140 gram. Vergeleken met concurrerende smartphones van Samsung en LG is de iPhone wel aan de zware kant. Dit heeft te maken met het gebruik van luxere materialen zoals glas en metaal. Aziatische toestelmakers houden het gewicht van hun toestellen laag door het gebruik van lichtgewicht plastic.

De iPhone 4S ligt lekker in de hand, ziet er aantrekkelijk uit en heeft een uitstraling die bij z’n prijskaartje hoort. Geen enkel moment heb je het idee dat je een goedkoop flutding in handen hebt. Voorafgaand aan de iPhone 4S-aankondiging waren er wilde geruchten dat het toestel een groter scherm zou krijgen, maar Apple heeft daar niet toe besloten. Er zijn veel theorieën waarom Apple opnieuw voor 3,5 inch heeft gekozen, maar de meest voor de hand liggende is dat je daarmee nog steeds het scherm met één hand kunt bedienen. Jammer, maar het is niet zo dat de iPhone daardoor ineens ernstig tekort schiet. Er zijn intussen toestellen met 4,3 inch scherm verkrijgbaar, die meer helderheid en meer scherpte hebben, maar daarvoor zul je bij fabrikanten als Samsung en LG moeten zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van de grotere schermen, omdat je toestel daardoor wel erg groot wordt. Je loopt met een mini-tablet op zak.

Een verplicht nummer in een review: wat zit er in de doos? Bij de iPhone 4S kunnen we daarmee snel klaar zijn: precies hetzelfde als bij de iPhone 4, namelijk het toestel, een usb-kabel, stroomadapter en een paar oordopjes. De enige zichtbare verbetering bij deze accessoires, is een extra versteviging bij de controleknopjes/microfoon. De micro-usb-adapter die sinds kort in de Apple Store verkrijgbaar is, wordt niet standaard meegeleverd. Koop je je iPhone in Engeland of de Verenigde Staten, dan krijg je er een afwijkende stroomadapter bij, die je zelf moet vervangen door een Europees exemplaar. Opladen via een usb-poort in je computer is ook gewoon mogelijk. Bij de Europese iPhone krijg je er ook een simkaarttool bij, een soort veredelde paperclip waarmee je het simkaartslot kunt openen.

Bij het kopen van een tweedehands iPhone 4S is het aan te raden om goed op te letten: op de verpakking staat ‘iPhone 4S’ gedrukt, maar aan het toestel zelf is nauwelijks te zien dat het inderdaad om een iPhone 4S gaat. Pas dus op dat je niet in een verwisseltruc trapt, waarbij je een oude iPhone 4 in een nieuwe doos koopt. Vier streepjes aan de zijkant van de iPhone-antenne maken duidelijk dat het echt om een iPhone 4S gaat.

Vergeleken met het vorige toestel is de muteknop iets verschoven. Accessoires voor de iPhone 4 zijn daardoor niet altijd meer bruikbaar voor de iPhone 4S. Hardcases die een te krappe uitsnijding voor de muteknop hebben, zullen niet helemaal meer goed passen, maar softcases, speakers, aanraakpennen en screenprotectors zijn nog steeds geschikt. Omdat de iPhone 4S krasgevoelig is en het glas kwetsbaar is bij vallen op een harde vloer, is het aan te raden om een beschermende case te kopen.

Apple heeft bij de iPhone 4S gekozen voor een 8-megapixelcamera die een aantal slimme functies bevat, die ervoor zorgen dat de foto’s scherper en helderder zijn. Een hybride infraroodfilter zorgt ervoor dat de kleuren beter kloppen met het origineel. Nu al is de iPhone de meest gebruikte camera op Flickr. Met de 8-megapixelcamera in de iPhone 4S heb je helemaal geen aparte digitale camera meer nodig. Voor het eerst is het ook mogelijk om je foto’s te bewerken op de iPhone.

Conclusie

Met de iPhone 4S heeft Apple een sterk verbeterde uitvoering op de markt gebracht van de iPhone 4. We kunnen gerust stellen dat de iPhone 4S de beste iPhone is die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel is sneller en heeft een betere camera, wat voor veel mensen reden zal zijn om te upgraden.

De iPhone 4 was al het bestverkochte toestel voor Apple. Er zijn meer exemplaren van verkocht dan van alle voorgaande iPhones bij elkaar opgeteld. Bij de iPhone 4S zullen opnieuw records worden gebroken. Alleen al op de eerste verkoopdagen gingen 4 miljoen stuks van de iPhone 4S over de toonbank. De koopgekte rond de iPhone 4S is wel te verklaren: veel mensen hebben nog een iPhone 3G of 3GS die dringend aan vervanging toe is. Zij krijgen met de iPhone 4S een toestel met een merkbare snelheidsverbetering ten opzichte van de oudere toestellen. Voor huidige bezitters van de iPhone 4 is het maar de vraag of je meteen wilt upgraden. Heb je de hoop dat Apple begin 2012 al een iPhone 5 gaat uitbrengen, dan loont het de moeite om nog even te wachten. Een belangrijk verkoopargument voor de iPhone 4S is de Siri-assistent, maar die is voorlopig nog niet in een Nederlandse versie te gebruiken. Voel je je niet comfortabel om in het Engels tegen je toestel te praten, of beschouw je Siri vooral als een gimmick, dan loont het de moeite voorlopig niet om te upgraden.

Advertenties

2 Reacties op “Apple introduceert de iPhone 4S

  1. hwe

    toch een teleurstelling we hadden wel op een 5 gehoopt niet een 4s eigenlijk is hier niet veel aan verandert… ik hou mij 4 gewon

  2. Gamer

    leuk dat er nu een conclusie bijstaat voor mensen (zoals ik) die liever de korte versie lezen!
    goede review!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en nieuwe posts via e-mail te ontvangen.