De nieuwe iPhone 4

De processor in de iPhone 4 is dezelfde A4-processor die ook in de iPad wordt gebruikt. De A4 heeft een Cortex A8-core en is dus gebaseerd op de ARMv7-instructieset. Deze ARM-cpu heeft een maximale kloksnelheid van 1GHz. De Apple A4 heeft daarnaast een op 200MHz geklokte PowerVR SGX535-gpu aan boord. Deze gpu zit ook in de iPhone 3GS.Hoewel de A4 in de iPad ook daadwerkelijk op 1GHz is geklokt, heeft Apple de kloksnelheid van de chip in de iPhone 4 nooit officieel bekendgemaakt. Het is onwaarschijnlijk dat deze op 1GHz draait: uit benchmarks blijkt dat de iPhone 4 op alle fronten minder presteert dan de iPad. De resultaten wijzen op een kloksnelheid van 700 of 750MHz.De iPhone 4 heeft daarmee wel veel meer spierballen dan de iPhone 3GS: de processor heeft een hogere kloksnelheid en samen met het nieuwe chipontwerp moet dat leiden tot veel betere prestaties. Aan de andere kant moeten vier keer zoveel pixels getoond worden, wat de snelheid weer zal drukken.De iPhone 4 is op papier een van de compactste smartphones in het high-end segment. De 4 is iets smaller dan de 3GS en bovendien een kwart dunner. Het gewicht is daarentegen iets toegenomen: de iPhone 4 weegt volgens onze weegschaal 140 gram, iets meer dan de 137 gram van de 3GS.De iPhone 4 voelt relatief zwaar, luxe en solide aan. De materialen zijn duidelijk gekozen vanwege het gevoel van kwaliteit die ze oproepen. Toch zijn de nadelen van zowel het metaal als van het ‘gorilla glass’ al gebleken. Het metaal doet dienst als antenne, maar functioneert daarbij niet altijd naar behoren, en het glas breekt snel bij een val. Het toestel is daarmee niet zo solide als het aanvoelt.Het geharde glas bevindt zich bovendien aan beide zijden van het toestel. Zoals bij wel meer toestellen wordt het al snel vettig, maar bij de iPhone 4 kan dat gaan irriteren: er is immers geen manier om het toestel vast te pakken zonder vlekken te maken.

Zoals gezegd heeft Apple voor de behuizing van de nieuwe iPhone twee materialen gebruikt: gehard glas en staal. Het geharde glas, dat volgens Apple ook wordt gebruikt bij helikopters, zit op de voor- en achterkant van het toestel. De band daar tussenin is van staal en dient, zoals inmiddels bekend zal zijn, als antenne.

Dat de voorkant van de iPhone van glas wordt gemaakt, is weinig opzienbarend: Apple bedekt de voorkant van zijn toestellen al sinds de introductie in 2007 met een enkele glasplaat. De glazen achterkant is echter wel een noviteit en heeft een opvallende bijwerking: je kunt in je broekzak niet meer voelen wat de voor- en achterkant van het toestel is.

Wat ook opvalt is de geringe dikte van de iPhone. Waar Apple de dikte van de vorige versies nog verhulde met een bolle achterkant, is daar nu geen sprake meer van: het toestel is overal 9,3mm dik en dat is voor een smartphone opmerkelijk weinig. Hij is wel nog een klein beetje dikker dan de iPod touch.

De geringe dikte is in meerdere opzichten handig: veel broekzakken zijn – ondanks de vele lompe telefoons uit het verleden – niet berekend op dikke toestellen. Een dunne telefoon gaat veel makkkelijker in een broekzak en voelt daar veel comfortabeler aan dan een dik toestel, hoeveel kleiner die ook is.

Toshiba maakte daar gebruik van met zijn TG01 en HTC met de HD2: beide toestellen waren rond 10mm dik en dat maakte dat ze ondanks hun formaat prima in broekzakken pasten. Dat geldt ook voor de iPhone 4: hij voelt comfortabeler in de broekzak dan de 3GS. Een andere welkome verandering is de geringere breedte. Daardoor is de iPhone vooral voor mensen met kleinere handen makkelijker vast te houden.

Dat neemt niet weg dat er een aantal factoren zijn die de iPhone 4 net iets minder prettig maken dan hij had kunnen zijn. Ten eerste is het gewicht aan de hoge kant: met de geringere afmetingen verwacht je minder gewicht, maar het toestel is juist zwaarder. Zeker in vergelijking met een groter toestel als de Samsung Galaxy S, die 22 gram lichter is, voelt de iPhone 4 aan als een baksteen.

Daar komt bij dat de randen niet afgerond zijn, maar vrij hoekig. Je zal er geen snijwonden aan overhouden, maar de greep is minder prettig dan met het afgeronde design van de 3GS. De iPhone 4 houdt niet echt lekker vast.

De Home-knop blijft op de voorkant van de iPhone centraal staan, vlak onder het scherm. Aan de zijkant is er echter wel wat veranderd: Apple heeft nieuwe volumeknoppen gemaakt, die los van elkaar staan en rond zijn. De knoppen zijn gemaakt van hetzelfde metaal als de rest van de band om het toestel.

Aan de zijkanten zijn bovendien nerven te zien: het was mooier geweest als die er niet hadden gezeten, maar volgens Apple zijn ze noodzakelijk voor de ontvangst van draadloze signalen.

De iPhone 4 is een tikkeltje anders dan de vorige iPhones, maar al met al ziet het toestel er goed uit.

De belangrijkste nieuwe feature is Apples implementatie van multitasking. Het wisselen tussen applicaties kan met een dock onderin het scherm. Het multitaskingmenu wordt geopend als de gebruiker twee keer op de homebutton klikt. Vervolgens verschijnt er een menu aan de onderkant van het scherm, waarmee een gebruiker gemakkelijk tussen openstaande en recent geopende applicaties kan wisselen.

Er zijn diverse applicaties die de multitasking-api in iPhone OS 4 kunnen gebruiken, zoals mediaspelers, voip, locatiesoftware en push- en lokale notificaties. Taken kunnen op de achtergrond worden afgemaakt – zodat bijvoorbeeld het uploaden van foto’s gewoon doorgaat als de gebruiker wat anders gaat doen.

Daarnaast is er ‘fast app switching’. Met dit systeem wordt de state van een applicatie opgeslagen als deze wordt afgesloten, zodat deze later kan doorgaan waar ze is gebleven. Wat niet kan, is een applicatie zonder meer op de achtergrond laten doorwerken; de software moet multitasking actief ondersteunen. Zo wil Apple voorkomen dat applicaties op de achtergrond stroom blijven vreten.

En het moet gezegd worden: voor veel gebruikers is dit simpelweg genoeg. Applicaties starten sneller op en een van de belangrijkste kritiekpunten op de vorige iPhones is hiermee verholpen. Ook iPhone-bezitters kunnen nu tegelijk bellen en navigeren, of tegelijk muziek streamen en een berichtje tikken.

Dat dit het spreekwoordelijke ei van Columbus is, blijkt uit de steun van Microsoft voor deze implementatie. Dat bedrijf verklaarde tegenover Tweakers.net nog voor de aankondiging van iOS 4 dat dezelfde vorm van multitasking in Windows Phone 7 wordt ingebouwd.

Het kan echter verwarrend zijn dat niet alle applicaties multitasking ondersteunen: ontwikkelaars moeten het inbouwen met behulp van Apples api’s. Zo zullen er radio-applicaties zijn die wel doordraaien als ze afgesloten worden, terwijl andere weer stilvallen. Dat is anders dan bij Android, Symbian of Windows Mobile 6, waar alle applicaties standaard multitasking ondersteunen, omdat het in het OS is ingebakken.

Daar komt bij dat Apples implementatie van multitasking nog steeds beperkingen inhoudt. Een gebruiker kan in iOS 4 nog steeds niet even iets anders doen terwijl een video wordt gebufferd of een zware internetpagina wordt geladen.

Het grootste probleem is echter dat applicaties zich – in tegenstelling tot bij iPhone OS 3 – niet meer automatisch afsluiten. Een upload afmaken is uiteraard geen probleem, maar ook de navigatiesoftware wordt niet automatisch afgesloten. Wie dat niet doorheeft, kan alsnog opvallend snel met een lege accu komen te zitten.

De tijd zal moeten leren of Apples kijk op multitasking breed gedragen wordt, of dat het een nichefunctie blijft waar ontwikkelaars geen tijd aan willen besteden. Het systeem werkt in elk geval soepel en heeft de potentie om een veelgebruikte functie te worden.

Advertenties

11 Reacties op “De nieuwe iPhone 4

 1. Johan

  heel goede review puik werk

 2. Gamer

  wel wat langdradig….
  maar voor de rest wel een nice review 🙂

 3. Andy

  Beste,
  Zou een hoesje de stevigheid van de iPhone kunnen verbeteren?
  bijvoorbeeld zorgen dat het glas niet breekt als hij valt?

 4. 888

  ik vind dat hij er heel goed uitziet en ook voldoet aan de verwachtingen qua software. een aanrader

 5. tom

  nice review ik heb nu een 3gs zou ik een 4 kopen denk je is dat de moeite?

  • HHjkew

   Tom, ik heb ervaring met een iPhone 4 en ik vind het absoluut de moeite om te upgraden. Er zijn inderdaad een paar minpunten maar ik vind niet dat zij opkunnen tegen al de voordelen die je eraan hebt.

 6. Marc

  aangezien de werkelijke snelheid vd iphone 4 eigenlijk geen 1Ghz is, kan dit dan een probleem vormen bij multitasking of bij bv spelletjes te spelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en nieuwe posts via e-mail te ontvangen.